2008. október 15., szerda

Jobbik

http://www.hirszerzo.hu/cikk.golyot_a_fejbe_aztan_megoldva_-_a_falu_ahol_nincsenek_romak_megis_van_ciganybunozes.82733.html

A hírszerzőn jelent meg a cikk. Egy rész különösen "tetszik" belőle :

"A 19. században nagyon sok költő nemzethalált vizionált, azt mondták, ha ez így fog folytatódni, gyerekek, ha ennyi románt betelepítetek, ha ennyi tót el fog szaporodni, ha a szerbeknek ilyen nagy szája marad, területvesztéssel fog járni. Nem hitték el az emberek, ez nem lehet. És mi lett, Trianon bekövetkezett. Ha a jelenlegi a tendencia megmarad, és nincs kőkemény, radikális változtatás, vált át a jelenbeli párhuzamos helyzetre Szegedi Csanád, akkor Magyarországnak lesznek olyan tájegységei, megyéi, melyek teljes mértékben el fognak cigányosodni. "

Ez a mondat a Jobbik alelnöke szájából hangzott el.

Kissé alpári. de szokták volt mondani, ha valaki valamibe belemagyaráz oda nem illő dolgot: és ha nagyanyámnak farka lenne, akkor ő lenne a nagyapám.

A romaügybe belekeverni Trianont? Bakker, ezt aztán tényleg kemény. Tehát Trianon azért lett, mert sok románt betelepítettek, és a tótok elszaporodtak, és a szerbeknek is nagy maradt a szája... (hm. érdekes megállapítás, én azért vitatnám, bár nem vagyok történész) Ergo, most sok a cigány, de még több lesz, és ezért be fog következni egy újabb "nemzethalál" mely szerintük olyan durva lesz mint Trianon. Komolyan nem tudom, hogy most ezen sírjak vagy nevessek. Egyenlőre mély döbbenet, hogy egy pártelnök kiáll egy ilyen dumával emberek, potenciális szavazói elé.
Egy eszmefuttatásra felfűzni Trianont és az aktuális romakérdést ez azért elég bizarr.
Nem bírom az ilyet. Teljesen normális dolognak tartom, hogy valamilyen történést úgy próbálunk megérteni, hogy megvizsgáljuk a jelent, plusz visszatekintünk a múltba, és megnézzük, hogy mi lehetett az a folyamat ami miatt ez a helyzet állt elő. Mik lehettek a kiváltó események, okok, előzmények stb. De amikor van egy elképzelésünk, és az elképzelésünket úgy akarjuk elfogadtatni, hogy próbálunk neki történelmi hagyományt, múltat találni, az azért meglehetősen gáz.

Nincsenek megjegyzések: