2008. október 8., szerda

hitelválság 2

„Az Európai Unió valamennyi vezetője kijelenti, hogy mindegyikük minden szükséges lépést megtesz a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében, legyen az a központi bankoktól származó likviditást növelő tőkeinjekció, bizonyos bankokra irányuló célzott intézkedések vagy a bankokban elhelyezett betétek fokozott védelmét szolgáló lépések. Egyetlen betétes sem szenvedett el veszteségeket országaink bankjaiban és a továbbiakban is meghozzuk a szükséges intézkedéseket a rendszer és a betétesek védelmében. Ezeknek az intézkedéseknek a meghozatalával az európai vezetők megállapítják a szoros koordináció és együttműködés szükségességét” – hangzik az a nyilatkozat, amit a francia EU-elnökség kezdeményezésére fogadtak el az EU27-ek két nappal azután, hogy Párizsban a G8-as csoporthoz tartozó négy nagy uniós tagállam vezetői megpróbáltak összehangolt stratégiában megegyezni a válságból való kilábalásra. - (Bruxinfo)
Meghozzuk a szükséges intézkedéseket a rendszer és a betétesek védelmében. Ízlelgetem a mondatot. Lehet demagógia, de valahol nekem az állam szerepe odáig van korlátozva, hogy beszedi az adókat, és a közjó fenntartása érdekében szétosztja. Vannak közfeladatok, pl: oktatás, közlekedés, egészségügyi ellátás, szociális ellátás, ezekre szépen szedi, és osztja a pénzt. A betétesek védelme nekem valahogy nem akaródzik beleférni ebbe a kategóriába. Próbálom megerőszakolni az agyam, hogy a pénzügyi stabilitás.. akkor sem.
Amíg hajléktalanság, mélyszegénység (nálunk van ám rendesen, csak nem akarunk róla tudomást venni), megélhetési bűnözés, gyerekszegénység van, amíg rengeteg család küzd a uzsorásokkal, addig én baromi magasról leszarom a betétesek pénzét.
Tudom ez is mind napirenden van, csak az intézkedést nem látom mögötte. Az államok olyan gyorsan segítséget nyújtanak a bajba jutott bankoknak. Ezt a gyorsaságot és hatékonyságot hiányolom én a más szektorokból. Ja és a pénzt.

Nincsenek megjegyzések: