2008. október 16., csütörtök

Hitelválság mz/x

http://www.bruxinfo.hu/index.php

"Soha nem látott összegeket különítettek el az Unió mindegyik tagállamának kormányai az elmúlt napokban bejelentett bankmentő akciókra."
"A modellként szolgáló brit fellépés várhatóan 500 milliárd fontjukba (640 milliárd euróba) kerül a szigetország adófizetőinek."
"Németország például 500 milliárd eurót, Franciaország 360 milliárdot, Hollandia 200 milliárdot, Spanyolország és Ausztria egyaránt 100-100 milliárdot költ a bankrendszer talpra állítására." - Bruxinfo

Nem értem. Remélem Z úr (aki közgazdász, és ő biztos érti) majd elmagyarázza, vagy majd helyretesz, ha össze nem illő dolgokat hasonlitok össze.
Kicsit szétnéztem:
Britek: A TANÁCS HATÁROZATA (2008. július 24.) a túlzott hiány fennállásáról az Egyesült Királyságban (2008/713/EK) (8) Az Egyesült Királyság által 2008 márciusában, a túlzott hiány esetén követendő eljárásra vonatkozóan bejelentett adatok szerint az államháztartási hiány 2008/09-ben a tervek szerint eléri a GDP 3,2%-át, igy meghaladja a GDP 3%-ában meghatározott referenciaértéket.

Honnan van a briteknek 500 milliárd fontjuk? Ha államháztartási hiány van, az nem azt jelenti, hogy az államnak több kiadása van mint amennyi bevétele. Most meg hirtelen eszükbe jutott, hogy ja tényleg a fiókban még van 500 milliárd font?
Nem vágom.
Azt hogy a németek benyúlnak a fiókba azt még talán megértem. 2003-ban ők is túl lépték a 3%-os államháztartási hiányt, akkor mondták nekik, hogy ejnye bejnye, de azóta fogták és megrázták magukat. Idén 0.3% hiányuk várható.
A többieknél (spanyol, holland, osztrák) első pillantásra nem találtam meg a 2008-as várható hiányt, de igazából nem is kerestem túl átfogóan.
Szóval a plátói kérdésem az, hogy ezeket a néhány száz milliárd eurókat honnan veszik elő? Például nálunk is felmerült, hogy az állam besegit ha kell. Miből? Van valahol pénz? Vagy valahonnan átcsoportositják? Akkor meg honnan csoportositják át? Nagyon erősen érdekel a válasz.

Nincsenek megjegyzések: