2008. október 7., kedd

hitelválság

Nem vagyok közgazdász, csak azokból az információkból tudok véleményt formálni, amit a neten közzétesznek, vagy a híradóban elhangzik.
Nekem valami olyasmi jött le, hogy most azért van többek között rohadt nagy gáz, mert a bankok hazárdíroztak. Magyarul a befektetési és hiteltanácsadók rosszul mérték fel a dolgokat, és az egész bedőlt. Az emberek és egyéb jogalanyok berakták a bankba a pénzüket, a bank jó vaskos kamatot ígért rá, azt a pénzt kiadta jó kis kamatra hitelbe. Csakhogy a berakott pénzt osztották boldognak, boldogtalannak, nem mérlegelve a kockázatot, hogy előfordulhat, hogy kiadott pénznek nem bírja fizetni a kamatait, a törlesztőrészleteit. És hát ez lett. Kis banki piramisjáték. A "jóhiszemű" befektető meglátja a jó magas kamatlábat, és gondolja, a pénz pénzt csinál. Berakok egy összeget, majd nem csinálok semmit a pénzem dolgozik helyettem. Aztán mi lett? A bankárok hibáztak. Mivel hibáztak, a befektetők buktak. Jaj jaj szegény bankok, jaj szegény befektetők.
Néhány dolog jutott eszembe. Kockázat nélkül nincs haszon. Ha én nyitok egy trafikot, belerakom a pénzemet, ki garantálja, hogy az előzetesen kalkulált nyereség be fog jönni? Lehet, hogy nemhogy nyereség nem lesz, de lehet, hogy belebukok, és veszik az egész befektetett pénz. A bankok persze nem ilyen egyszerűen működnek, mert elvileg nekik úgy kell dolgozni, hogy a lekötésnél vállalt betéti kamatot, ha cigánygyerekek is potyognak az égből garantálni kell. Vagy nem kell garantálni, de akkor szólva van, hogy figyelj öcsi, nagyon magas kamatot kapsz, de nem 100%, mert ennek biza már kockázata van. Most lehet, hogy cinikusnak tűnök, lehet, hogy az is vagyok, de én kurvára nem sajnálom azokat, akik berakják a pénzüket, ülnek a seggükön, míg azt gondolják, a pénzük dolgozik. Addig mások meg ténylegesen dolgoznak. Dolgoznak, a munkaerejük által kapott pénzből élnek, nem pedig a pénzük fialtatásából. A másik, hogy ott vannak a bankok. Szépen vegyük elő a bankárokat, és jól büntessük meg őket. Mint állat. Vagyonelkobzás, börtön stb. Ugyanis elcseszték. Kicsit sem gondolom, hogy jóhiszeműen járták el. Mert van úgy, hogy egy orvos jóhiszeműen jár el, mégis hibázik. Nem akarta, nem szánt szándékkal tette el láb alól a pácienst, de hibázott. Itt nem ilyenről van szó. A bankárok nem életeket mentenek. Kellenek, meg tudom, hogy az elvárás az, hogy minél nagyobb nyereséget csináljanak a befektetőiknek. Csakhogy egy bizonyos mérték után azt kell mondani, hogy ennyi a kamatláb, és nincs tovább. Ennyi reális nyereséget tudok biztosítani. Véleményem szerint ez maradt el. A bankárok jó alaposan elcseszték. Erre most mi van? Jönnek sorra az államok, és kihúzzák a szarból a bankokat és a befektetőiket. Persze többek között a befektetők és a bankárok pénze is benne van abba a kalapban, amiből most az államok osztogatnak. De benne van a többi ember pénze is. Aki mondjuk becsülettel dolgoznak, adóznak, és nem otthon ülnek amíg a bank a pénzüket fialtatja. Tudom, ha ezt nem lépik meg, akkor még nagyobb szar lesz, de szerintem így akkor sem helyes. Vagy húzza ki az állam a bankokat a szarból, de egyúttal vegye elő a felelősöket. Akik sorozatban rossz döntést hoztak. Ha természeti csapás van, segítsen az állam, ha nincs mit enni, akkor is. Ha bankárok nyereségvágyból jó alaposan elkúrták, akkor a bankárok vállalják a felelősséget, a befektetők meg így jártak.

Nincsenek megjegyzések: