2008. október 21., kedd

Devizahitel


"Olyan javaslaton dolgozik a kormány, mely mérsékelheti a devizahitellel rendelkezők nehézségeit a forint árfolyamának ingadozásakor. A javaslatot a jövő héten hozzák nyilvánosságra."
"Az árfolyamrugalmas devizahitel-konstrukciók esetén a forint gyengülése, illetve a deviza kamattartalmának növekedése a forintban megvalósuló havi törlesztőrészletek emelkedését okozza, ami az elmúlt hetekben jelentősen gyengült forint esetén (megugró deviza kamattartalmak miatt) több ezer, esetleg tízezer forintot is kitehet." index

Valaki tervez venni egy lakást (vagy mást devizahitelre). Számba veszi az erőforrásait, és ha nem elegendő a vásárláshoz, akkor hitelhez folyamodik. A hitel folyamodáshoz normális felelős állampolgár nem csak azt nézi meg, hogy mennyi hitelre van szüksége, hanem azt is, hogy milyen törlesztőrészletet tud vállalni. Hosszú távon. 5, 10, 15, 20 éven keresztül. A devizahitel jó találmány. Ha erős a forint akkor nagyon jó a forinthitelhez képest. Ha meg gyenge, akkor meg nem annyira. Az árfolyamingadozás benne van a pakliban. A felelős magyar állampolgár ezt bele is kalkulálja, és mondjuk nem csak erős forinttal számol, hanem gyengével is. Aki meg 5-10000 Ft különbséget nem tud kifizetni, akkor az rosszul mérte fel helyzetét, és a bank aki hitelt adott neki, az is. És akkor jöjjön az állam, és a felelőtlen bankjainak és állampolgárainak nyújtson segítséget. NEM!!! Nálam ez fontos visszatérő kérdés. Meddig húzódik az állam szerepe. Ebbe az esetben úgy tűnik, hogy az állam mint egy "jó szülő" működik. Hagyja játszani a gyerekeit (bankjait és állampolgárait), majd ha elfajul a játék akkor közbelép, hogy ne legyen gáz. Nekem a kettő nem jön össze. Vagy szabad verseny, vagy állami pesztra. A kettő együtt egy nagyon furcsa öszvér. Na ezt most bővebben. A pénzpiac legyen önjáró csak államilag szabályozott. Előre szabályozott. Nem úgy, hogy menetközben formáljuk a szabályokat, épp ahogy alakulnak a dolgot. Persze most ez egy meglehetősen kemény szitu. De ha maradunk a szülői példánál, akkor ez egy pedagógiailag fals hozzáállás. Mert igy a "gyerekek" csak azt tanulják meg, hogy a játéknak nincsenek korlátai. Korlát helyett van a segítő szülő, aki ha szükséges közbelép. Ez túlzó beavatkozás a szabad szerződéskötésbe. Nem tudom ezzel mi a céljuk, de szerintem egy ilyen lépés baromira nem etikus. Mert például az uzsorakölcsönben fuldoklókat nem segítik ki. Nem dolgoznak ki számukra megoldást terheik egyhítésére. Egész egyszerűen nem értem ez kinek a lázálma, de baromi gáz. Nagyon olyan szaga van, hogy na most jön a vész, és most megmutatjuk, hogy mennyire is ott vagyunk a topon, és gondoskodunk állampolgárainkról. Csak ennek nem jó időt, és nem jó színteret választottak. 

Nincsenek megjegyzések: