2008. november 13., csütörtök

"rossz adós"

"Már több mint 900 ezer rossz adós van Magyarországon.
Egy év alatt 39 százalékkal nőtt a központi hitelinformációs rendszer (KHR) által nyilvántartott lakossági hiteladósok száma, a harmadik negyedévben már a 900 ezret is átlépte.
Az élő mulasztások száma ennél is nagyobb arányban, 58 százalékkal emelkedett, ma több mint 600 ezer aktív tétel van. Az elmúlt három hónapban 70 ezren kerültek be az adatbázisba, csak júliusban 39 ezren. A KHR azokat tartja számon, akik több mint 90 napon át késlekednek a legalább a minimálbér összegét kitevő (69 ezer forint) kölcsön megfizetésével, vagy hamis okmánnyal igazolják magukat, hamis adatokat használnak, illetve bankkártyájukkal visszaélést követnek el."

Magyarul majdnem minden 10-ig ember rossz adós? (Ha kivesszük a 18 év alattiakat, akkor ez a szám jóval több mint 10 százalék fölé ugrik.) Most 900.000 adós van a listán. Egy évvel ezelőtt 39%-al kevesebb volt. Nade azért az is nagyon brutális szám. Amikor mondjuk elérte a listán szereplők száma a 200 ezret, vagy a félmilliót, akkor nem gondolkoztak el a hitelintézetek, hogy bakker, itt valami nem jól működik? Vagy ennyi belefér és a rossz adósokon való bukást leverik a többi ügyfélen? Mindenesetre ez a 900 ezres szám nekem nagyon durván hangzik.

Nincsenek megjegyzések: