2008. november 20., csütörtök

Nyugdíj

http://www.hirszerzo.hu/cikk.szazezrek_eshetnek_el_a_tisztesseges_nyugdijtol.87497.html

"Nincs vége a kapitalizmusnak, ezért a magyar államtúlsúlyos rendszert meg kell változtatni."

Annyira nem jelentős a cikk. Semmi olyan információt nem tartalmaz, ami hihetetlen nagy újdonságot mondana. Summázva a nyugdíjrendszer rossz, reformra szorul, szarok a demográfiai adatok, a járuléknemfizetési morál stb.

Viszont az idézett mondat kiváltott belőlem egy gondolatot.
Én annyira nem vagyok kapitalizmus párti. Vagyis ez most elég félreérthető, inkább azt mondanám, hogy vannak feladatok, amiket ha tetszik ha nem, állami kézben tartanék. És eddig azt gondoltam, hogy a nyugdíjrendszer is ilyen. Maradjon állami kézben, csak csináljunk valami ütős, hathatós reformot. Ezzel ellentétben meg most az jutott eszembe, hogy ki kell vonni a rendszerből teljesen az államot. Miért? Hát azért mert a nyugdíjasok rettenetesen sokan vannak, és mint tapasztalhattuk a pártok kiemelt célpontjai. Arra szavaz a nyugdíjas, aki több nyugdíjat ígér, lehet, hogy ez így durván hangzik, de valószínűsíthetően így működik. Na én ezt szüntetném meg. Vicc, hogy nem racionális elvek, hanem politikai érdekek alapján működik a nyugdíjrendszer. A nyugdíjjal ne lehessen szavazatokat vásárolni. Mert szerintem most valamilyen szinten ez megy. A nyugdíjrendszer egy szent tehén. A politikusok szent tehene. Csakhogy ez etikátlan és erkölcstelen a társadalom többi részével szemben. Mert a politikus most politikus, tehát az érdeke az, hogy a mostani nyugdíjasok jól éljenek és rá adják a voksukat. Hogy a mostani járulékfizetők akik finanszírozzák a jelenlegi nyugdíjakat néhány évtized nélkül nagy szarban lesznek? Hát a mostani politikust hol érdekli? Neki rövidtávú céljai vannak, mindig csak a következő választásig lát. Ezzel a gyakorlattal kellene felhagyni. A nyugdíjrendszert a politikusok kezéből ki kellene venni.

Update: (2008. 11. 21.)
http://index.hu/gazdasag/magyar/nyug081120/
"nem lehet egységesen kezelni a nyugdíjasokat, hiszen hárommillióan vannak, egymástól különbözõ anyagi helyzetben. Hamecz István szerint az állam annyit költ, mint egy skandináv ország, miközben a termelés balkáni színvonalú."

Nincsenek megjegyzések: