2009. január 29., csütörtök

Korrupció

http://index.hu/politika/belfold/joly090123/

Nagyon tetszett ez az interjú.

Általában egy-egy cikknél van egy fontos momentum ami megragad, és akkor azt általában ki is emelem idézőjel közé. Nos az egész interjút nem akarom idemásolni.
Azért nem bírom megállni. Amit itt mi nem nagyon szoktunk hangsúlyozni, hogy nem lehet mindent behatárolni szabályokkal, mert dönteni kell, és vannak helyzetek amikor semmi más korlát nincs, csak az erkölcs.

"Amikor valaki sok pénz fölött rendelkezik szabadon, nagyon erős erkölcsi tartásra van szüksége, hogy ne maga felé hajoljon a keze."

Sokszor sokféle beszélgetés során előkerült már az az álláspont, hogy az egész korrupt politikai elitet el kellene zavarni a picsába. Ilyenkor én mindig azt a kérdést szoktam feltenni, hogy oké zavarjuk el, de kit ültetünk a helyére? Van-e egyáltalán annyi feddhetetlen jellemű ember aki alkalmas lenne a feladatra? Mert én ilyen szempontból pesszimista vagyok, és itt a magyar mentalitást is idekeverném. Nálunk ha valaki döntési pozícióba kerül, ha feddhetetlen volt előtte ha nem, elég sokszor megszédül. Mi ilyenek vagyunk. Ha kicsi kockázat mellett lehet adót csalni, sikkasztani, akkor az erkölcsi gát hamar leomlik. Ha van egyáltalán erkölcsi gát. Mert az erkölcsnél én tapasztalom, hogy valakinek vagy van veleszületett erkölcsi érzéke vagy nincs. Ha nincs, akkor némi nyomás hatására (anyai pofon, tanári intő, munkahelyi fegyelmi) lehet valamit tanulni, de az már csak arról szól, hogy azért nem csinálok rosszat, mert szankciót alkalmaznak ellenem, nem pedig azért nem csinálok rosszat, mert az nem helyes. És általában a tanult erkölcsi magatartású emberek dőlnek be. Mert elvileg úgy lenne, hogy nem sikkasztok, mert nem helyes. Tanult magatartásformánál, azért nem sikkasztok, mert következménye lesz. És akkor megérkeztünk a mai magyar valósághoz. Miért is ne sikkasszak? Milyen következménye van, ha sikkasztok? Semmilyen. Látunk rá példát, hogy valakit ténylegesen elkaptak? Politikust? (Szabadi Bélát meg Zuschlag Jánost most vegyük ki, mert ők elenyésző kismiskák).
Valahogy én úgy gondolom, hogy a korrupció ellen több frontot kellene nyitni. Mert nem elég, hogy törvényeket hozunk, és valahogy próbáljuk azokat betartani. Itt egy kollektív tudatot kellene jelentősen átformálni. Talán a nevelés lenne a kulcsszó. A társadalmi nevelés. Jó törvények, következetes végrehajtás, társadalmi nevelés.

Nincsenek megjegyzések: