2009. február 9., hétfő

Homoszexuális miniszterelnök

Jó néhány napja volt egyik kereskedelmi tv híradójában, hogy Izlandnak új miniszterelnöke van, ráadásul ő az első miniszterelnök a világon, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Erre bevágnak egy képet egy tündér nagymami formájú néniről. Én mondjuk pasit vártam, ha már egyszer azt mondják, hogy homoszexuális. Nála mondhatták volna azt, hogy leszbikus, de az biztos nem ütött volna akkorát a sajtóban.
Ezzel kapcsolatban egy dolog jutott eszembe, amit ki is hangsúlyoztak, hogy az első, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Hányan lehettek azok eddig a történelem során, akik tényleg homoszexuálisak voltak, de nem vállalhatták, vagy nem merték bevallani.
Én mindenesetre örülök neki, mert ezzel is nyílik a világ, nyílik a politikai paletta. Néhány évtizede még az is felntűnést keltett, hogyha nő egy miniszterelnök, most már ezzel nem is lehet bekerülni a híradásokba. Johanna Sigurdardottir most egy úttörő. Nem gondolom, hogy ezentúl sokasával fognak coming outolni a vezető politikusok, de példa már van előttük, hogy van olyan ország ahol ez már nem tabu.
Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy mi történik akkor ha mondjuk egy olyan országban tesz látogatást, ahol mondjuk a homoszexualitást bűnnek tartják? Akkor mi történik? Lesz-e ebből diplomáciai bonyodalom?

Nincsenek megjegyzések: