2008. december 18., csütörtök

Munkaügyi főfelügyelőség elnöke

http://index.hu/gazdasag/magyar/munka1217/

"Szerda reggel őrizetbe vették Papp Istvánt, aki 2005 óta a Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke, valamint Cseke Zoltánt, a törvényességi és ellenőrzési főosztály vezetőjét."
"A foglalkoztatás biztonsága és a gazdaság kifehérítése érdekében az OMMF fő feladata következetesen feltárni, visszaszorítani a feketemunkát, a munkavállalók életét és munkakörülményeit befolyásoló jogsértéseket, valamint megszüntetni a súlyos veszélyeztetést jelentő kockázatokat, írja a munkaügyi minisztérium felügyelete alatt működő hatóság honlapja." index

Az egy dolog, hogy aki ahol tud sikkaszt, adót csal, szürke és feketegazdaságban tevékenykedik stb. Ez valószínűleg a világ minden országában így van. De vannak törvények, és vannak hatóságok akik a törvény nevében eljárva próbálják utolérni a sikkasztókat, a adócsalókat stb. Ahol a hatóságok jól működnek, ott biztos van visszatartó erejük, ha hatékonyan dolgoznak, akkor minimalizálják az állam kárát. És mi van nálunk. Az egy dolog, hogy nálunk sikk adót csalni, nálunk megy a mutyizás, virágzik a szürkegazdaság. De hogy még akiknek az a dolga, hogy ezt felszámolják, vagy legalábbis minimalizálják a károkat, még azok is korruptak? Mert az, hogy kis hivatalnokok néha megtántorodnak, nade az ellenőrzési főosztály vezetője, és a főfelügyelőség elnöke? Ilyenkor tényleg az jut eszembe, hogy mi itt jogállamot játszunk. Papíron vannak jogszabályok, meg a hozzájuk kapcsolódó végrehajtási rendeletek, néha úgy is csinálnak, mintha ez alapján működnének a dolgok, a hatóságok, a hivatalok. A kirakat mögött, meg embertelen mértékű korrupció van. Ez azért elég kiábrándító. Akkor minek játsszuk el, hogy jogállam van? Minek a kirakat?

Nincsenek megjegyzések: